Friday, 21 September 2012

Turkish food part II: sweets and pastries

Turkish delight or Lokum. This famous sweet was created in the XVIII century.  It became a major delicacy in Britain and throughout Continental Europe for high class society. During this time, it became a practice among upper class socialites to exchange pieces of Turkish delight wrapped in silk handkerchiefs as presents.

When I think about  Turkish desserts, I automatically think about: sugar!

Turkish cuisine has a range of savoury and sweet pastries, and dough-based specialties form an integral part this tradition. The most common ingredients you can find in these delicacies are native products such as as pistachios, walnuts, hazelnuts, figs and honey.

Although very very syrupy, the classic Baklava was one of my favourites. Nowadays you can even find the variation of chocolate Baklava, for cacao lovers.
Some of my favourite places to have a snack and to buy some “edible souvenirs” was Hafiz Mustafa and Saíd. The first one, is an old pastry shop in Istanbul dating from 1864. A charming place (not very far from the Sikerci train station), with the most amazing rice pudding with figs!

Considering that the eyes can “eat” as well, here are some photos of these ephemeral (and did I mentioned sweet??) jewels!



Hafiz Mustafa
Pastries at Saíd
Little take-away box. The Baklavas are on the right.

Discovering
 ___________________

Quando penso em doces e sobremesas turcas, penso automaticamente em: açúcar!

A cozinha turca apresenta uma variedade de sobremesas doces e também amargas, sendo muitas das especialidades tradicionais feitas em massa (como a massa filo ou a folhada).
Os ingredientes mais comumente encontrados nestas iguarias são os produtos autóctones como os pistácios, as nozes, as avelãs, os figos e o mel.

Embora bastante “pegajosa”, a clássica Baklava é um dos meus doces turcos preferidos. Hoje em dia até já é possível encontrar a variante “Baklava de chocolate” para os amantes de cacau.
Alguns dos sítios que se tornaram os meus preferidos para um “snack” ou para comprar “souvenirs comestíveis” foram a Hafiz Mustafa  e a Saíd. A primeira é uma pastelaria muito muito antiga em Istambul, inaugurada em 1864; um local convidativo (não muito longe da estação de Sikerci) e com um arroz doce de figo fantástico!

Uma vez que os olhos também “comem”, deixo-vos algumas fotos destas pequenas jóias efémeras (e terei dito “açucaradas”?).

No comments:

Post a Comment