Wednesday, 24 October 2012

"Wednesdays for food": Fettuccine with ham, courgette and pumpkin sauce



Last year I entered a small competition organised by a Portuguese television channel, for the creation of an autumnal recipe. It was my first big challenge when it comes to cooking, because however easy it may seem to come up with a recipe, you have to be fully aware of the balance between all the ingredients not to make a mess of it.
The recipe I presented, which actually won the prize, was "orechiette" with aubergine and caramelised chestnuts in a warm pumpkin sauce, garnished with fresh goat’s cheese and thyme.
Although this was indeed a winning recipe, today I´m going to suggest something along the same lines - equally tasty but quicker in preparation - hoping that it can still evoke the flavours and the colours of Autumn.

For today`s "Wednesdays for food" we have: Fettuccine with ham, courgette and pumpkin sauce.
For me it´s always a joy to cook with pumpkin. Somehow it has a big effect on me, it always makes me cheerful!

Ingredients: (serve 2)
250g fettuccine
150g of ham in cubes (I always use turkey ham, but you can go for pork if you prefer)
500g of pumpkin
2 medium courgettes
Light cream (you can use full cream or double cream, but I prefer to do it in a more healthy way)
Salt to taste
Pepper to taste
Nutmeg to taste
Sugar to taste
Ricotta or any kind of mild fresh cheese
Olive oil
Butter
3 cloves of garlic


Steps:
1-Start preparing the courgette, using the peeler to create some long and beautiful serpentines; sauté them lightly in some olive oil with a sprinkle of pepper and nutmeg. 2- Add the ham cubes and let them get a bit of colour. Reserve.
3- Dice the pumpkin and cook it in a separate pan till it´s perfectly cooked.  Put it in the mixer to reduce into a soft cream, or squash it with a fork.
4- Heat oil and butter in a sauce pan with minced garlic and cook until lightly golden and fragrant.
5-Add the pumpkin cream, let it reduce and gently start adding the cream and the spices to your taste. Meanwhile cook the fettuccine "al dente".
6- Add the courgette and the ham to blend all those flavours.
7- Finally, add the fettuccine to this beautiful sauce, mix well, serve and garnish it with some ricotta.







Let me know what you think about this recipe. Your opinions are treasured!

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No ano passado participei num pequeno concurso organizado por um dos nossos canais de televisão que consistia na criação de uma receita inspirada no Outono. Este foi o meu primeiro verdadeiro desafio culinário, porque embora possa parecer fácil criar uma receita, na realidade temos de estar completamente conscientes do equilíbrio entre os sabores dos vários ingredientes, para não fazer asneira.
A receita que apresentei – que acabou por merecer um dos prémios – foi “orechiette” com beringela, castanhas caramelizadas e molho de abóbora, guarnecido com queijo fresco de cabra e tomilho.
Apesar desta ter sido uma receita com sucesso, hoje sugiro algo diferente, porém na mesma linha – igualmente saboroso e mais rápido na preparação – na esperança que esta receita possa também evocar os sabores e as cores de Outono.

Hoje no “Wednesdays for food” temos: Fettuccine com cubos de fiambre e courgettes em molho de abóbora.
(Para mim é sempre uma alegria cozinha com abóbora. Não bem porquê mas deixa-me bastante bem disposta!)

Ingredientes: (para duas pessoas)
250 g fettuccine
150g de fiambre em cubos (prefiro sempre fiambre de peru, mas pode usar de porco se preferir)
500g de abóbora
2 courgettes médias
½ pacote de natas light (pode usar natas gordas, porém prefiro cozinhar com ingredientes mais saudáveis)
Sal q.b
Pimenta q.b
Noz moscada q.b
1 colher de chá de açúcar
Requeijão de ovelha
3 dentes de alho


 Passos:
1- Preparar a courgette. Usar o descascador para cortar a courgette em forma de serpentinas; saltear em azeite com um pouco de pimenta e noz-moscada.
2- Juntar os cubos de fiambre ao salteado. Cozinhar até que ganhem cor. Reservar.
3- Cortar a abóbora em cubos e cozinhar num tacho com um pouco de água. Escorrer a água e colocar a abóbora na misturadora para ficar em creme. Pode também fazê-lo com a ajuda de um garfo.
4- Aquecer um pouco de azeite e manteiga numa frigideira larga, juntar o alho cortado finamente, e cozinhar até que fique dourado.
5- Juntar o creme de abóbora, deixar reduzir e gentilmente adicionar as natas e as especiarias a gosto. Entretanto comece a cozinhar o fettuccine até estar “al dente”
6- Adicionar a courgette e o fiambre e misturar bem.
7- Finalmente juntar o fettuccine a este molho, misturar bem e servir guarnecido com o requeijão.


Gostaria muito de ouvir a vossa opinião acerca desta receita!

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3 comments:

  1. Que bom aspecto! Pensava que courgette era zucchini.

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    1. Muito obrigada Ana! Na verdade ambos os termos estão correctos. "Zucchini" é um empréstimo do italiano, "courgette" do francês. Em Inglaterra o termo mais comumente utilizado era em facto "courgette", se bem que hoje vemos cozinheiros e chefs, como o próprio Jamie Oliver, a usar o termo "zucchini" sem problemas. Acho que é mesmo uma questão de opção. obrigada :)

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