Wednesday, 31 October 2012

"Wednesdays for food": Samhain feast



Inspired by the Samhain, I decided to prepare a modest feast (for two in this case) in which I tried to put all the energy of this season.

After doing some reading and light research I decided to come up with my own private celebration of this tradition which to a certain extent belongs to us all (as I mentioned here)
Therefore I thought about the seasonal core ingredients and of what the Earth could naturally give us in this time of year.

This is my list:
  • Pumpkin
  • Sweet potatoes
  • Chestnuts
  • Carrots
  • Pomegranate
  • Apples
  • Walnuts
  • Mushrooms


And this is what I made with these very simple ingredients. This is my ultimate suggestion for a Samhain feast to share with friends or family. 

Starters: Endives with duck paté and pomegranate seeds.

Very very simple!
You just have to buy these products and assemble them all together.
Remove the endive leaves, fill them with a spoonful of duck paté, sprinkle it with some Provence herbs and some pomegranate seeds. The bitterness of the endive and the strong taste of the paté will be buffered by the sweetness of the pomegranate. Lovely combination!


Main course: Vegetable “Ensopado” (vegetable stew)

Cut all the vegetables in chucks (for a more rustic look).
Put a bit of olive oil in a pot and add some chopped garlic and onion, stir it and wait till it gets golden and fragrant.  Add all the vegetables and add two cups of water; let it cook. Flavour with some spices to taste, such as nutmeg (nutmeg loves vegetables and vice-versa), pepper, salt and cumin  Add also a bit of fresh thyme, and once it is cooked add some rosemary leaves to the pan.
If you´re not a vegetarian you can also put some Portuguese "chouriço" in the pot for some extra flavour.
It is just at the very end that this dish becomes a “ensopado”! Place a big round slice of your favourite bread in the bottom of the terrine or of the dish in which you are serving, and pour that wonderful stew on top of it. Let the bread absorb the vegetable stock and it´s ready to be eaten.



Dessert: Lightly caramelised apples with muesli

Buy some tasty apples, such as Granny Smith, and wash them carefully.
In a deep pan heat 2 cups of sugar till it gets golden. Be very cautious not to let it burn.
When it´s golden and fragrant add ½ cup of water let it boil and reduce a bit. You can also add some drops of vanilla extract if you like.
Let it boil for 5 minutes, stirring it.
Pour it into a bowl and let it cool down.
When it´s cool, dip your apples in the caramel and roll them in some muesli, or nuts, or even grated chocolate if you like.


I didn´t go into much detail in these recipes because I intend them to be much more of a meditation on autumn and winter flavours and how we can really make a feast with these seasonal products in a honest combination of rustic and more modern styles.
I hope you enjoy it, hopefully with some good literature and a glass of red wine.




Samhain blessings!

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Inspirada nas celebrações de Samhain, decidi preparar um banquete modesto (para dois) no qual irei procurar por toda a energia desta estação.

Após algumas leituras e pesquisas rápidas, estruturei a minha própria celebração desta tradição que, de certa forma, pertence a todos nós (como referi aqui).

Assim, comecei por pensar em todos os ingredientes naturalmente produzidos pela Terra nesta estação:

Eis a minha lista:
  • Abóbora
  • Batata-doce
  • Castanhas
  • Cenouras
  • Romã
  • Maçãs
  • Nozes
  • Cogumelos


E eis o que preparei com estes meios tão simples: esta é a minha sugestão para um banquete de Samhain para partilhar com os amigos ou com a família!

Entradas: Endívias com paté de pato e sementes de romã
Extremamente simples! Tem apenas de adquirir estes produtos e empratar!
Remova as folhas das endívias, lave bem, e barre, com uma colher, o paté. Guarneça com ervas provençais e com as sementes da romã.
 O sabor mais amargo da folha da endívia vai contrastar na perfeição com o paté e ambos os sabores serão amenizados pela doçura da romã. Uma fusão óptima!

Prato principal: Ensopado de vegetais
Corte todos os vegetais em pedaços, sem grande preocupação, precisamente para um ar mais rústico.
Coloque um pouco de azeite numa panela e adicione o alho e a cebola picados até alourar. Juntar os vegetais juntamente com duas chávenas de água e uma folha de louro. Deixar cozinhar.
Tempere com algumas especiarias a seu gosto, tal como noz-moscada (a noz-moscada adora os vegetais e vice-versa), pimenta, cominhos e sal. Adicionar também tomilho fresco. Assim que o ensopado se encontre cozinhado juntar alecrim fresco.
Se não for vegetariano pode também adicionar algumas rodelas de chouriço para intensificar os sabores.
Por fim, coloque uma fatia do seu pão preferido no fundo da terrina ou do prato de servir e coloque os vegetais e o caldo sobre o pão. Deixar absorver todos os sucos e está pronto para comer!

Sobremesa: Maçãs “ligeiramente” caramelizadas com muesli
Compre maçãs suculentas – como a Granny Smith – e lave cuidadosamente.
Num tachinho fundo aqueça duas chávenas de açúcar até que fique dourado. Tome muito cuidado para que não queime.
Quando atingir este estágio adicione ½ chávena de água e deixe ferver e reduzir. Pode também adicionar algumas gotas de extracto de baunilha se quiser.
Coloque numa taça e deixe o caramelo arrefecer.
Quando estiver morno mergulhe as maçãs de forma a cobri-las com o caramelo. De seguida cubra as maçãs com muesli ou nozes, ou mesmo raspas de chocolate se preferir.

Bem sei que não fui muito a fundo nestas receitas, pois na realidade pretendo que estas sejam mais uma exploração intuitiva e meditação em torno dos sabores do Outono e do Inverno.
Desta forma podemos criar o nosso próprio banquete com estes produtos sazonais, numa combinação honesta entre um estilo rústico e um (mais) elaborado.
Espero que aproveitem bem esta noite, de preferência rodeados de boa literatura e um copo de vinho tinto.

Bênçãos de Samhain





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