Wednesday, 21 November 2012

"Wednesdays for food": quick, cheap & tasty – spaghetti al tonno with capers



Once in a while, one must come to terms with the fact that sometimes we don’t have time or the ingredients available to create the magnificent dish that we wish for. In situations like this it’s very easy just to cross our arms and decide to prepare that pre-cooked meal that has been sitting in the freezer for some weeks. I couldn’t disagree more!

You can always make something delicious and healthy with very little, and with those simple products and ingredients that we all have in our cupboard.

Therefore, on today’s “Wednesdays for food” I suggest, probably one of the most simple dishes in the world- one that is tasty, satisfactory, comforting, cheap and quick: Spaghetti al tonno e capperi, or in other words, spaghetti with tuna sauce and capers.
I like this dish because although it is made with very simple ingredients, there’s something about the capers which makes it so pungent and exquisite, almost exotic.


For this dish you will need:

  • Spaghetti
  • 1 can of tuna
  • 6 ripe tomatoes
  • 1 bunch of coriander
  • 1onion
  • 2 garlic cloves
  • Salt
  • Pepper
  • Sugar
  • Olive oil
  • Capers (always save a little jar of capers in your pantry, it’s very useful)


Steps:

As usual, chop the garlic and onions finely and sauté them in a frying pan with olive oil, till they are golden and fragrant.
In a mixing cup, blend the tomatoes and the coriander (with the stalks because they have loads of flavour and nutrients), and once it becomes liquid add the sauce into the garlic and onion preparation. Let it reduce for some minutes and season it with salt and sugar to keep it balanced and to cut the tomatoes' acidity, and with some pepper. (I used Cayenne pepper).



Add the flaked tuna and let it cook and incorporate all the flavours. If you have some Provence Herbs you can also add some.
Finally add the capers and for a finishing touch sprinkle the tuna sauce with some Parmigiano Reggiano (but just some sprinkles because we don´t want the flavour of the cheese to overpower it). However, If you don’t have Parmigiano it won´t be a problem, it will taste great anyway!

Cook the Spaghetti until it’s “al dente”, then mix the pasta with the sauce and it’s ready to serve. Add some capers for garnishing just before serving.



Quick, nourishing, easy and inexpensive…because sometimes we just need to keep it simple!

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Por vezes temos de aceitar que não temos o tempo, ou os ingredientes disponíveis, para preparar aquele prato magnífico que nos estava mesmo a apetecer. Nestas situações é tão mais fácil cruzarmos os braços e “atacarmos” aquela refeição congelada que temos guardada no congelador há semanas… não poderia estar mais em desacordo!


Mesmo perante esta situação, podemos sempre preparar uma refeição deliciosa e saudável com muito pouco, recorrendo aos ingredientes que praticamente todos temos no nosso despenseiro.



Assim, no “Wednesdays for food” de hoje sugiro um dos pratos mais simples do mundo, porém saboroso, satisfatório, reconfortante, acessível e rápido: Spaghetti al tonno e capperi, ou por outras palavras, esparguete com atum e alcaparras.

Honestamente, gosto bastante deste prato, pois apesar de ser feito com ingredientes extremamente simples e modestos, há algo de pujante, sofisticado e exótico até, no sabor das alcaparras.

Para este prato vamos precisar:
  • Esparguete
  • 1 lata de atum
  • 6 tomates maduros
  • 1 ramo de coentros
  • 1 cebola
  • 2 dentes de alho
  • Sal
  • Pimenta
  • Açúcar
  • Azeite
  • Alcaparras (tenham sempre um pequeno frasco de alcaparras na vossa despensa, é tão útil)


Passos:
Como sempre, comece por cortar o alho e a cebola finamente, salteando-os com um pouco de azeite, até se encontrarem dourados.

Numa misturadora (ou com a varinha mágica e um pouco de água) desfaça os tomates e os coentros (use também os talos, pois é onde se encontra grande parte do sabor e dos nutrientes). Junte este líquido ao refogado e deixe reduzir por uns minutos, aproveitando para temperar com sal e açúcar, para equilibrar a acidez do tomate. Adicione pimenta gosto (para este prato prefiro pimenta de caiena).

Junte o atum desfeito e deixe cozinhar durante uns minutos para incorporar todos os sabores. Se tiver ervas provençais “à mão” pode também adicionar no tempero.
Finalmente, junte as alcaparras e polvilhe o molho com um pouco de queijo Parmesão (mas não muito para que o sabor deste não abafe os restantes). Caso não tenha Parmesão não faz mal, o prato ficará óptimo na mesma!

Para terminar, cozinhe o esparguete até estar “al dente”, escorra, misture bem com o molho e guarneça com mais alcaparras.

Está pronto a servir!



2 comments:

  1. Preparei hoje este prato e ficou muito bom. Apenas me esqueci de comprar o queijo parmesão mas, ainda assim, fica bastante saboroso. Well done, Ana!

    DJ Yggdrasil

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  2. Muito obrigada! Fico muito feliz por saber que estas receitas começam a ganhar corpo noutras cozinhas e que funcionam! :) Agradeço imenso a atenção e o interesse!

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