Friday, 21 December 2012

Home made chocolate chip cookies for Santa




Last Sunday was a day for the family. Christmas is nearly here and all the preparations need to be discussed and organised for the biggest evening of the year.
The houses have started to smell like roasts, cookies and cakes and the countdown has started...and nothing better to celebrate these last days of Advent than my cousin’s special chocolate chip cookies, accompanied by tea, coffee or just a great glass of milk! She’s a great baker and always finds good solutions, through her cooking, for custom made edible presents.

This is a very very simple recipe that anyone can easily reproduce at home. It’s great for kids and for the grown ups, and also a great treat to leave for Santa during his hard working night! The taste and sweetness are guarantied!
Therefore we have home made chocolate chip cookies (in my cousin’s style)


Ingredients:
  • 1 cup of margarine
  • 2 cups of sugar
  • 2 1/2 cups of flour
  • 2 eggs
  • 2 tspns of vanilla extract
  • 1tspn of baking powder
  • 2 cups of chocolate buttons (either dark or milk chocolate)



Steps:
1- Mix the margarine and the sugar and then add the eggs, one by one, while you mix this dough. Add the vanilla extract, the flour and the baking powder. 
2- Mix everything, leaving it a bit chunky. Add the chocolate buttons to the dough.

This is how your dough must look like

Now with the chocolate buttons

3- Place some vegetable paper on a baking tray and spoon little pieces of dough, placing them on the tray with some space between them. Like this they will gently melt in the oven and form the traditional cookie shape.
4- Cook at 180º for about 10 minutes. Remove them when they get slightly golden, though still soft. They will get hard as soon as they cool down.




Display the dough in the tray

Let the remaining dough rest and enjoy the view

If you follow these instructions you will get the most amazing chocolate chip cookies – a delicious treat for this holiday and cold cosy days.


et voilá


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O passado Domingo foi um dia dedicado à família. O Natal está à porta e torna-se necessário organizar e tratar de todos os preparativos para a noite mais longa do ano.
As casas começaram então a cheirar a deliciosos assados, a bolos e a bolachinhas e a contagem decrescente começou!
E para isso nada melhor do que celebrar estes últimos dias do Advento com os cookies com pepitas de chocolate especiais da minha prima! Ela é uma óptima pasteleira, sempre com óptimas soluções para presentes de Natal personalizados e comestíveis!

Esta é uma receita bastante simples que qualquer pessoa pode reproduzir em casa. É ideal para miúdos e graúdos, e um óptimo mimo para deixar ao Pai Natal na sua muitíssimo trabalhosa noite de Natal! O sabor é garantido!

E assim hoje temos: chocolate chip cookies caseiros (ao jeito da minha prima).

Ingredientes:
1 chávena de margarina
2 chávenas de açúcar
2 ½ chávenas de farinha
2 ovos
2 colheres de chá de extracto de baunilha
1 colher de chá de fermento em pó
2 chávenas de botões de chocolate (negro ou de leite)

Passos:
1- Junte a margarina, o açúcar e os ovos, um a um, e misture até conseguir uma massa consistente.
2- Junte o extracto de baunilha, a farinha e o fermento e misture todos os ingredientes muito bem, mas sem que a massa fique demasiado bem batida.
3- Coloque um pedaço de papel vegetal num tabuleiro e coloque pequenas bolinhas de massa (com o auxílio de uma colher) separadas entre si. Desta forma, estas irão derreter gentilmente no forno (que deve estar a 180º, durante 10 minutos).
4- Retire as bolachas do forno assim que estas se encontrem douradas na superfície, porém ainda moles. Estas irão ganhar consistência assim que arrefecerem.


Se seguir estas instruções tenho a certeza que irá conseguir uns cookies de chocolate deliciosos para estes dias de festa.





5 comments:

  1. Hummmmm que cheirinho a Natal.

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  2. Filipe Vieira Martins24 December 2012 at 14:16

    Que belo mimo de Natal! Uma tentação a experimentar.

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  3. Fico contente que tenham gostado da receita. obrigada.bjs

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  4. Replies
    1. Muito obrigada Paula! Vou já dar uma vista de olhos no seu blog. Obrigada por partilhar e pelo seu comentário!bjs

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