Wednesday, 12 December 2012

"Wednesdays for food": Pastries for your Christmas Eve - Portuguese "dreams"




This has been a very intense week in general, not leaving me much time to cook all the great things I had in mind before Christmas.
So today our “Wednesdays for Food” is going to be much more simple and dedicated to those who follow “A private alchemy” from abroad, because the main subject today is the traditional Portuguese Christmas pastries which can be found in every home during this season.
I have to say that they aren’t the healthiest thing in the world, but it’s Christmas and it’s also time of good excuses for committing some crimes relating to our diet!
They are fried, sugary and sweet and part of the oldest traditions of Portuguese cuisine, back to the days of the great monastic kitchens.
Now they are part of our Christmas table and today I’m going to share with the recipe for pumpkin “filhós” or as we called them as well “pumpkin dreams”.

Ingredients (for 30 “filhós”)
  • 1500g of sweet pumpkin
  • 3 free range eggs
  • 3 oranges (for the zest)
  • 100g of sugar
  • 10g of baking powder
  • 2dl of fresh orange juice
  • 50ml of any kind of high proof alcohol
  • Salt
  • Powder cinnamon
  • Caster sugar
  • Vegetable oil


Photo by receitasdesafio.blogspot.com

Steps:

1- Cook the pumpkin in A large pan with boiling water for about thirty minutes. Add some salt to taste. Let the pumpkin dry till the next day in a piece of cloth.

2- Start the next day by dissolving the baking powder in the orange juice, and then place the pumpkin in a large bowl so you can smash it properly.

3- While you beat the pumpkin add the orange zest, the orange juice, the spirits, the salt, sugar, the flour and the eggs one by one. Mix this dough very carefully. If it gets too soft add a bit more of flour.

4- Cover the bowl with the dough and let it rest in a warm place for about 2 hours.

5- Heat the oil in a frying pan and fry this dough in a ball shape. (You can also use a spoon in order to get the round look).

6- Once they are golden remove them from the oil and place them in a large tray with some absorbent paper, then roll them a plate covered with the caster sugar and the cinnamon.
They are ready!

I hope you enjoy these very simple Christmas pastries which are definitely part of my culture. There’s no Christmas Eve without them! Therefore if you intend to have an exotic item in your Christmas Eve menu follow my advice and make your own “delicious pumpkin dreams” for a sweeter celebration! 



Photo by comernaturalmente,blogspot.pt

Photo by receitasdesafio.blogspot.com
Photo by receitasdesafio.blogspot.com

Filhós with raisins,.hoto by Cozinheiras Desesperadas

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Esta tem sido uma semana bastante intensa e ocupada em geral, não me deixando muito tempo para cozinhar todos os pratos que tinha em mente antes do Natal.

Assim, o “Wednesday for food” de hoje é bastante simples e essencialmente dedicado a todos os que seguem o “A private alchemy” do estrangeiro, de forma a divulgar as nossas receitas tradicionais de Natal.


Como todos sabemos, estas não são propriamente as nossas receitas mais saudáveis, contudo é Natal e é também tempo de boas desculpas para cometer alguns crimes relacionados com a nossa dieta!

Fritos e açucarados, estes doces remontam às antigas tradições das grandes cozinhas conventuais portuguesas, e hoje o que vamos apresentar é a nossa querida receita de “filhós” ou sonhos de abóbora.



Ingredientes (para 30 “filhós”)

  • 1500g de abóbora menina
  • 3 ovos
  • Raspa de 3 laranjas
  • 100g de açúcar
  • 10g de fermento
  • 2dl de sumo de laranja fresco
  • 50 ml de água ardente
  • Sal
  • Canela em pó
  • Óleo vegetal



Passos:


1- Coza a abóbora numa panela durante cerca de trinta minutos. Junte sal a gosto. Após a cozedura deixe a abóbora secar, de um dia para o outro, enrolando-a num pano.


2- No dia seguinte dissolva o fermento no sumo de laranja e junte à abóbora.  Misture bem.



 3- Enquanto bate e mistura a abóbora junte a raspa de laranja, o sumo, a água ardente, o sal, o açúcar, a farinha e os ovos, um a um. Trabalhe bem a massa e junte um pouco mais de farinha caso esta não fique bem consistente.


4- Cubra a massa e deixe repousar num sítio morno, durante cerca de 2 horas.


5- Aqueça o óleo numa frigideira e frite as “filhós” em forma de pequenas bolas (pode também usar o auxilio de um colher para dar forma).


6- Uma vez que se encontrem douradas, retire-as da frigideira e coloque-as sobre papel absorvente. Passe estes fritos sobre um prato coberto de açúcar e canela e estão prontas a servir!



Espero que gostem de revisitar esta nossa receita, parte da nossa própria cultura, e que partilhem outras receitas connosco de forma a podermos promover o nosso muito rico património gastronómico para além das fronteiras. E um Feliz Natal cheio de filhós, azevias e coscorões!











2 comments:

  1. Que bom, sonhos de abóbora polvilhados com açúcar e canela. Cheira a Natal :)

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