Monday, 31 December 2012

Some words for my readers


Photo by Inspire me
A blog is always something very personal. Either if we want it or not, somehow it mirrors everything about us – anxieties, happiness, peaks and troughs – and that’s what this blog has been lately...
I swear I made an effort to write and to keep my readers entertained (especially during Christmas), but I had a very sad Christmas …maybe the saddest of them all. The loss of a loved one turned this holiday into something completely different than excepted …
For this I apologize to all my readers and friends, hoping that in 2013 I can find the peace of heart and mind to keep growing and to rediscover my enthusiasm for life, beauty and cooking in general.
To all my friends, fellow bloggers and dear readers I wish a great 2013. 
May it bring happiness to all of us again!!!

Photo by Inspire me
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Um blog é sempre um espaço muito pessoal. Quer queiramos ou não, espelha tudo o que existe em nós - ansiedades, alegrias, os altos e baixos da vida - e é isso que o "A private alchemy" tem transparecido ultimamente...
Juro que procurei fazer um esforço para escrever  e entreter os meus leitores (especialmente durante esta quadra), contudo este foi um Natal muito triste...o mais triste de sempre. A perda de um ente querido transformou estas férias em algo completamente diferente do esperado...
 Por isso peço a compreensão de todos os meus leitores e amigos, na esperança que em 2013 possa encontrar a paz de espírito e de coração para continuar a crescer e redescobrir o meu entusiasmo pela vida, pela beleza, e novamente pela culinária.
A todos os meus amigos, companheiros bloggers e leitores no geral desejo um óptimo 2013. Que este ano nos traga novamente muita alegria!!!


Monday, 24 December 2012

Merry Christmas!

Photo by babyjar.blogspot.com



The "A private alchemy" wishes you a merry and sweet Christmas!

O "A private alchemy" deseja-vos um feliz e doce Natal!

Friday, 21 December 2012

Home made chocolate chip cookies for Santa




Last Sunday was a day for the family. Christmas is nearly here and all the preparations need to be discussed and organised for the biggest evening of the year.
The houses have started to smell like roasts, cookies and cakes and the countdown has started...and nothing better to celebrate these last days of Advent than my cousin’s special chocolate chip cookies, accompanied by tea, coffee or just a great glass of milk! She’s a great baker and always finds good solutions, through her cooking, for custom made edible presents.

This is a very very simple recipe that anyone can easily reproduce at home. It’s great for kids and for the grown ups, and also a great treat to leave for Santa during his hard working night! The taste and sweetness are guarantied!
Therefore we have home made chocolate chip cookies (in my cousin’s style)


Ingredients:
  • 1 cup of margarine
  • 2 cups of sugar
  • 2 1/2 cups of flour
  • 2 eggs
  • 2 tspns of vanilla extract
  • 1tspn of baking powder
  • 2 cups of chocolate buttons (either dark or milk chocolate)



Steps:
1- Mix the margarine and the sugar and then add the eggs, one by one, while you mix this dough. Add the vanilla extract, the flour and the baking powder. 
2- Mix everything, leaving it a bit chunky. Add the chocolate buttons to the dough.

This is how your dough must look like

Now with the chocolate buttons

3- Place some vegetable paper on a baking tray and spoon little pieces of dough, placing them on the tray with some space between them. Like this they will gently melt in the oven and form the traditional cookie shape.
4- Cook at 180º for about 10 minutes. Remove them when they get slightly golden, though still soft. They will get hard as soon as they cool down.




Display the dough in the tray

Let the remaining dough rest and enjoy the view

If you follow these instructions you will get the most amazing chocolate chip cookies – a delicious treat for this holiday and cold cosy days.


et voilá


Follow us on Facebook here.

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O passado Domingo foi um dia dedicado à família. O Natal está à porta e torna-se necessário organizar e tratar de todos os preparativos para a noite mais longa do ano.
As casas começaram então a cheirar a deliciosos assados, a bolos e a bolachinhas e a contagem decrescente começou!
E para isso nada melhor do que celebrar estes últimos dias do Advento com os cookies com pepitas de chocolate especiais da minha prima! Ela é uma óptima pasteleira, sempre com óptimas soluções para presentes de Natal personalizados e comestíveis!

Esta é uma receita bastante simples que qualquer pessoa pode reproduzir em casa. É ideal para miúdos e graúdos, e um óptimo mimo para deixar ao Pai Natal na sua muitíssimo trabalhosa noite de Natal! O sabor é garantido!

E assim hoje temos: chocolate chip cookies caseiros (ao jeito da minha prima).

Ingredientes:
1 chávena de margarina
2 chávenas de açúcar
2 ½ chávenas de farinha
2 ovos
2 colheres de chá de extracto de baunilha
1 colher de chá de fermento em pó
2 chávenas de botões de chocolate (negro ou de leite)

Passos:
1- Junte a margarina, o açúcar e os ovos, um a um, e misture até conseguir uma massa consistente.
2- Junte o extracto de baunilha, a farinha e o fermento e misture todos os ingredientes muito bem, mas sem que a massa fique demasiado bem batida.
3- Coloque um pedaço de papel vegetal num tabuleiro e coloque pequenas bolinhas de massa (com o auxílio de uma colher) separadas entre si. Desta forma, estas irão derreter gentilmente no forno (que deve estar a 180º, durante 10 minutos).
4- Retire as bolachas do forno assim que estas se encontrem douradas na superfície, porém ainda moles. Estas irão ganhar consistência assim que arrefecerem.


Se seguir estas instruções tenho a certeza que irá conseguir uns cookies de chocolate deliciosos para estes dias de festa.





Monday, 17 December 2012

A white Christmas: memories of my proto-celebration in England


Two years ago this was the scene in which I found myself.
I had always dreamed about a white Christmas,so in December 2010 I decided to spend the last days of  Advent in England (hoping to return to Portugal on the 23rd), with some dear relatives who gave me one of the most magical moments of my Christmas holidays ever!
As soon as I stepped on British soil it started to snow, and it continued and continued to the point that I got stuck in the airport without a way of coming back home. Yes, I was one of those!

However, even with all the stress due to this massive snow fall with freezing temperatures, I managed to have one of the best holidays ever, enjoying the cosyness of the beautiful English countryside under the snow, having breakfast while I watched the red squirrels playing on the whitened trees, snow ball fights and a beautiful proto- Christmas dinner! A proper one! Even with crackers!
The table was set and the meal was prepared in the traditional English style. That made me so very happy!

the breakfast and the snow

Proto-Christmas dinner


Therefore it is with the heart full of great memories that I will share with you two recipes for your Christmas table to go with the traditional stuffed turkey: the typical English cranberry sauce and bread sauce.




Bread Sauce

Ingredients:
  • 1 day-old loaf unsliced white bread
  • 1 litre/2 pints full-fat milk
  • 1 onion, peeled and quartered
  • 4 cloves
  • 2 fresh bay leaves
  • 1 tsp white peppercorns
  • 2 blades fresh mace or heaped ¼ tsp ground mace
  • 2 tsp salt
  • 30g/1oz butter
  • 2 tbsp double cream, optional
  • 1 fresh nutmeg, for grating



Steps:
1- Remove the crust from the bread and tear the stripped loaf into a mound of rough chunks or cubes about 2cm in size. You should end up with 175-200g of cubes. If the bread is not slightly stale already, leave the pieces out on a wire rack to dry out.
2 -Pour the milk into a saucepan. Press a clove into each quarter of the onion.
3- Add the onion quarters, bay leaves, peppercorns and the blades of mace (or sprinkle the ground mace into the pan) along with the salt and bring to the mixture almost to its boiling point.
4- Remove the pan from the heat. Cover the pan with a lid and let the ingredients infuse for at least half an hour, though you can leave it for a few hours if that helps with your cooking schedule.
5- After the mixture has infused, place the pan back on a very low heat. Using a slotted spoon, remove the onions, peppercorns, cloves, bay leaves and the blades of mace.
6- Add the bread to the saucepan and cook for about 15 minutes, stirring every now and then, by which time the sauce should have become thick and warm.
7- Just before serving the bread sauce, add the butter to the saucepan and stir until the butter has melted and combined with the sauce and season, to taste, with salt.
8- Add the cream (if using). Grate over quite a bit of nutmeg, adding more once you have poured the bread sauce into a warmed bowl or gravy boat.


Bread sauce photo by bbc.co.uk

Cranberry sauce

Ingredients:
  • 450g fresh or frozen cranberries
  • 225g sugar
  • Zest and juice of 1 orange
  • 50ml Port
  • Small pinch of allspice


Steps:
1-Place all the ingredients into a stainless steel saucepan. 
2- Bring to a boil, turn the heat down and simmer for 10 - 15 mins, stirring occasionally. Don't worry if the sauce looks runny, it will thicken when cooled.
3-Remove from the heat, leave to cool then place in a serving dish, cover and store in the fridge until needed

Cranberry sauce photo by a cup of esp.blogspot


These are great sauces that you can have in your Christmas to go with your stuffed turkey and other rosts. I’m sure they will bring a warmer and traditional flavour to your meal.



For me they taste like a real white Christmas!

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Há dois anos atrás este era o cenário em que me encontrava.
Sempre sonhei experienciar um “Natal branco”, cheio de neve, então em Dezembro de 2010 decidi passar os últimos dias do Advento em Inglaterra, entre entes muito queridos (na esperança de voltar a Portugal no dia 23) que me proporcionaram umas férias de Natal mágicas!
Assim que pisei solo britânico começou a nevar, e continuou, continuou, continuou… até ao ponto em que acabei por ficar retida no aeroporto arriscando-me a não voltar para casa… Sim, eu fui uma dessas pessoas!

Contudo, apesar dos momentos de stress devido ao famoso nevão e temperaturas “congelantes” de 2010, tive uma das melhores férias de sempre. Pude gozar dessa atmosfera aconchegante do “countryside” inglês debaixo de neve, tomar o pequeno-almoço enquanto via os esquilos vermelhos a brincar nas árvores brancas do jardim, fazer batalhas de bolas de neve, e saborear um belíssimo jantar de “proto-Natal”! Um verdadeiro jantar a rigor! Até mesmo com “crackers”!
A mesa estava preparada e a refeição foi servida de acordo com a tradição e estilo inglês. Isto tudo deixou-me tão feliz e empolgada!
E é por isso que hoje, e com o coração cheio de belas memórias, gostaria de partilhar convosco duas receitas para alegrar a vossa refeição de perú para este Natal: os típicos molho de arandos e molho de pão.

Molho de pão

Ingredientes:

  • 1 pão com cerca de um dia.
  • 1 litro de leite gordo
  • 1 cebola cortada
  • 4 raminhos de cravinho
  • 2 folhas de louro frescas
  • 1 colher de chá de pimenta branca
  • 2 pedacinhos de pimento vermelho
  • 2 colheres de chá de sal
  • 30g de manteiga
  • 2 colheres de sopa de natas gordas (opcional)
  • Noz-moscada a gosto


Passos:
1- Remova a crosta do pão e desfaça o miolo em pedaços com cerca 2 cm, de forma a obter cerca de 175 ou 200g no total. Tenha a certeza que o pão se encontra bem seco, caso contrário deixe secar mais um dia.
2- Deite o leite num pequeno tachinho e coloque o cravinho dentro dos pedaços da cebola.
3- Adicione ao leite a cebola, o louro, o pimento e a pimenta, juntamente com o sal.  Deixe esta mistura ao lume até praticamente começar a ferver.
4- Remova o tachinho do lume. Cubra-o com a tampa e deixe todos os ingredientes em infusão pelo menos durante 1hora.
5- Coloque o tachinho novamente em lume brando e retire a cebola, o cravinho, o louro e o pimento.
6- Junte o pão e deixe cozinhar durante cerca de 15 minutos, mexendo ocasionalmente de forma a que o molho se torno espesso.
7- Antes de servir junte a manteiga e mexa bem até que esta incorpore bem o preparado e equilibre o tempero a seu gosto.
8- Junte as natas para finalizar e a noz-moscada.


Molho de arandos

Ingredientes:

  • 450g de arandos frescos ou congelados
  • 225g de açúcar
  • Raspa e sumo de 1 laranja
  • 50ml de vinho do Porto
  • Pimenta preta ou da Jamaica


Passos:
1-Coloque estes ingredientes num pequeno tachinho. Deixe ferver durante cerca de 10- 15 minutos, mexendo ocasionalmente.
2-Retire do lume e deixe descansar.
Não se preocupe se o molho parecer muito liquido pois vai tornar-se mais espesso à medida que arrefece.


Estes molhos são fantásticos para acompanhar qualquer refeição de peru recheado ou outros assados de Natal. Tenho a certeza que trarão esse sabor a tradição!

Para mim, estes sabem a um verdadeiro Natal branco!


Friday, 14 December 2012

The end of doubts: 5 Christmas presents for the family "Made in Portugal"



For those who follow me from abroad this post aims at sharing all the beautiful and  high quality things we produce and create in my country and which can be perfect gifts for Christmas, or just a great exotic items for your own private collection of goodies.

So here are some more suggestions for really nice and low cost presents for 5 friends that we all know:

1- For the “gourmand uncle” – Portuguese olive oil is gold in a bottle! The quality of our soil is so amazing that we can actually produce one of the best olive oils in the world. If you offer it in a beautiful vintage container it’s even better!

2-  For the “sophisticated mother” – The Ach Brito is becoming a very famous brand of luxury scented soaps (even Angelina Jolie became a fan of it). This one in particular is entitled “Magestic”, being inspired by the vibrant dance clubs of Lisbon of the 20's and yes, your skin is going to glow!

3- For the “vintage cousin” – I’ve mentioned the Bordallo Pinheiro faiences before. This one is the famous decorative swallow which brings back the retro spirit of the old Portuguese homes.

4- For the “purist friend” – I can assure you that this tea is just amazing. It is produced in the Azores islands thanks to their humid and temperate climate. It’s free of any kind of pesticide and is produced according to the finest Chinese methods.

5- For the “sweet-toothed father” – nothing is better that a box of rich Arcádia Portuguese chocolates about which I have spoken here before. These are the famous “cat's tongues” which are just to die for!


 If you fall in love with any of these pieces, the good news is that you can find them all at www.avidaportuguesa.com





And for the “little ones” around the house:



1- For the “sensitive one” – this is a beautiful real love story of a young Portuguese prince and a beautiful Spanish noble maiden, and it’s one of the most exciting episodes of  Portuguese History. SPAL porcelain decided to create a children's line of tableware inspired by this romantic love story to make their meals even more inspiring.

2-For the “little chefs” – how about giving them the opportunity of a attending a cookery workshop, parents included? I’m sure that it would be a memorable family afternoon with lots to learn about food, nutrition and food safety: a very important matter indeed!

3- For the “artistic one” – great quality colouring pencils by Viarco, a Portuguese company with history as well.

4- For the “retro boy” – who of us doesn’t remember playing with the spinning top? Well let’s bring it back to life, because we had loads of fun with it and they can too.

5- For the “sweet ones” –  if they are either little boys or girls, the Carrapitas rag dolls will be a great present for sure. Made with such care and devotion, these Portuguese rag dolls are just the tenderest thing with their big smiling eyes! From the hands and the heart of a family to your own. You can know more about them here.



I hope you like these suggestions for affordable presents made in Portugal, which combine tradition, culture and the joy of giving and receiving something new and special! 

10 days to go!

Photo by Inspire me

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Para aqueles que me seguem fora de Portugal, este post tem como objectivo partilhar todos os produtos espectaculares e de elevada qualidade que são produzidos e criados no nosso país, podendo estes ser perfeitos presentes de Natal ou, simplesmente, peças belas e diferentes para as nossas próprias “colecções privadas”.
Assim, para os que ainda não terminaram a corrida aos presentes de Natal, aqui ficam 5 sugestões de grandes presentes “made in Portugal” a preços simpáticos, para aquelas 5 pessoas que todos nós conhecemos e temos nas nossas vidas:

1- Para o “tio gourmet” – como sabemos o nosso azeite é ouro líquido! A qualidade dos nossos solos é tal que nos tornámos conhecidos por produzir um dos melhores azeites do mundo. E se o oferecesse num belíssimo recipiente vintage? Ainda melhor!

2- Para a “Mãe sofisticada” – A Ach Brito está a tornar-se cada vez mais famosa (até mesmo a Angelina Jolie se confessou uma fan destes sabonetes de luxo). Este em particular tem o nome de “Magestic”, sendo inspirado nos vibrantes clubes nocturnos da Lisboa dos anos 20. E sim, a sua pele vai ficar resplandecente!

3- Para a “prima vintage” – Já vos falei anteriormente das faianças Bordallo Pinheiro. Aqui sugerimos uma das famosas andorinhas decorativas para trazer de volta o espírito das antigas casas portuguesas.

4- Para o “amigo purista” – Posso assegurar-vos que este chá é maravilhoso! É produzido nos Açores, graças ao clima húmido e temperado. Não possui quaisquer conservantes ou pesticidas, sendo produzido de acordo com as antigas tradições chinesas.

5- Para o “pai guloso” – nada melhor, pois então, que uma bela caixa de chocolates da chocolataria Arcádia que falei aqui. Sugerimos as famosas línguas-de-gato de chocolate que são simplesmente divinais!


E se existem “pequenos” em casa:

1- Para os mais sensíveis – esta é uma bela e verdadeira história de amor entre um jovem príncipe português e uma bela dama castelhana, sendo um dos episódios mais marcantes da história de Portugal. A SPAL criou então uma linha de mesa para crianças em torno deste romance, para que as refeições se tornem ainda mais inspiradoras.

2- Para os pequenos chefs – e que tal oferecer um momento e uma oportunidade de participar num workshop de culinária entre pais e filhos? Tenho a certeza que seria uma tarde memorável em família, com muito para aprender sobre comida, nutrição e saúde: questões muito importantes quando estamos a crescer! Para saber mais veja www.littlechef.pt/.

3- Para os mais artísticos – lápis de cor de grande qualidade pela nossa Viarco, uma marca portuguesa também cheia de História.

4- Para os meninos “retro” – quem é que não se lembra de brincar horas a fio com um pião? Pois bem, porque não voltar a dar-lhe vida uma vez que nos divertimos tantos nos nossos tempos?

5- Simplesmente para todos - tanto para meninos como para meninas, as bonecas Carrapitas são um presente ideal. O cuidado e atenção com que estas bonecas portuguesas são feitas, transformam-nas nos objectos mais ternos e especiais, de grandes olhos sorridentes! Bonecas, animais, acessórios e peças utilitárias das mãos e do coração de uma família directamente para a nossa! Para saber mais pode espreitar aqui.


Espero, assim, que tenham gostado destas sugestões de diversos presentes “Made in Portugal” – uma forma de aliar a cultura e a tradição à alegria de dar e receber algo diferente e especial!

E faltam apenas 10 dias! ;)

Wednesday, 12 December 2012

"Wednesdays for food": Pastries for your Christmas Eve - Portuguese "dreams"




This has been a very intense week in general, not leaving me much time to cook all the great things I had in mind before Christmas.
So today our “Wednesdays for Food” is going to be much more simple and dedicated to those who follow “A private alchemy” from abroad, because the main subject today is the traditional Portuguese Christmas pastries which can be found in every home during this season.
I have to say that they aren’t the healthiest thing in the world, but it’s Christmas and it’s also time of good excuses for committing some crimes relating to our diet!
They are fried, sugary and sweet and part of the oldest traditions of Portuguese cuisine, back to the days of the great monastic kitchens.
Now they are part of our Christmas table and today I’m going to share with the recipe for pumpkin “filhós” or as we called them as well “pumpkin dreams”.

Ingredients (for 30 “filhós”)
  • 1500g of sweet pumpkin
  • 3 free range eggs
  • 3 oranges (for the zest)
  • 100g of sugar
  • 10g of baking powder
  • 2dl of fresh orange juice
  • 50ml of any kind of high proof alcohol
  • Salt
  • Powder cinnamon
  • Caster sugar
  • Vegetable oil


Photo by receitasdesafio.blogspot.com

Steps:

1- Cook the pumpkin in A large pan with boiling water for about thirty minutes. Add some salt to taste. Let the pumpkin dry till the next day in a piece of cloth.

2- Start the next day by dissolving the baking powder in the orange juice, and then place the pumpkin in a large bowl so you can smash it properly.

3- While you beat the pumpkin add the orange zest, the orange juice, the spirits, the salt, sugar, the flour and the eggs one by one. Mix this dough very carefully. If it gets too soft add a bit more of flour.

4- Cover the bowl with the dough and let it rest in a warm place for about 2 hours.

5- Heat the oil in a frying pan and fry this dough in a ball shape. (You can also use a spoon in order to get the round look).

6- Once they are golden remove them from the oil and place them in a large tray with some absorbent paper, then roll them a plate covered with the caster sugar and the cinnamon.
They are ready!

I hope you enjoy these very simple Christmas pastries which are definitely part of my culture. There’s no Christmas Eve without them! Therefore if you intend to have an exotic item in your Christmas Eve menu follow my advice and make your own “delicious pumpkin dreams” for a sweeter celebration! 



Photo by comernaturalmente,blogspot.pt

Photo by receitasdesafio.blogspot.com
Photo by receitasdesafio.blogspot.com

Filhós with raisins,.hoto by Cozinheiras Desesperadas

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Esta tem sido uma semana bastante intensa e ocupada em geral, não me deixando muito tempo para cozinhar todos os pratos que tinha em mente antes do Natal.

Assim, o “Wednesday for food” de hoje é bastante simples e essencialmente dedicado a todos os que seguem o “A private alchemy” do estrangeiro, de forma a divulgar as nossas receitas tradicionais de Natal.


Como todos sabemos, estas não são propriamente as nossas receitas mais saudáveis, contudo é Natal e é também tempo de boas desculpas para cometer alguns crimes relacionados com a nossa dieta!

Fritos e açucarados, estes doces remontam às antigas tradições das grandes cozinhas conventuais portuguesas, e hoje o que vamos apresentar é a nossa querida receita de “filhós” ou sonhos de abóbora.



Ingredientes (para 30 “filhós”)

  • 1500g de abóbora menina
  • 3 ovos
  • Raspa de 3 laranjas
  • 100g de açúcar
  • 10g de fermento
  • 2dl de sumo de laranja fresco
  • 50 ml de água ardente
  • Sal
  • Canela em pó
  • Óleo vegetal



Passos:


1- Coza a abóbora numa panela durante cerca de trinta minutos. Junte sal a gosto. Após a cozedura deixe a abóbora secar, de um dia para o outro, enrolando-a num pano.


2- No dia seguinte dissolva o fermento no sumo de laranja e junte à abóbora.  Misture bem.



 3- Enquanto bate e mistura a abóbora junte a raspa de laranja, o sumo, a água ardente, o sal, o açúcar, a farinha e os ovos, um a um. Trabalhe bem a massa e junte um pouco mais de farinha caso esta não fique bem consistente.


4- Cubra a massa e deixe repousar num sítio morno, durante cerca de 2 horas.


5- Aqueça o óleo numa frigideira e frite as “filhós” em forma de pequenas bolas (pode também usar o auxilio de um colher para dar forma).


6- Uma vez que se encontrem douradas, retire-as da frigideira e coloque-as sobre papel absorvente. Passe estes fritos sobre um prato coberto de açúcar e canela e estão prontas a servir!



Espero que gostem de revisitar esta nossa receita, parte da nossa própria cultura, e que partilhem outras receitas connosco de forma a podermos promover o nosso muito rico património gastronómico para além das fronteiras. E um Feliz Natal cheio de filhós, azevias e coscorões!