Friday, 11 January 2013

Healthy pleasures after the season of self- indulgence – episode II: a simple and unpretentious salad to keep the dietary balance



As I said before, this week has been devoted to the greens! Loads of greens and vitamins! And I have to admit that after four days of this rigorous diet I have been “slightly” hungry, but also feeling light and energetic! That sensation of a heavy stomach and lack of energy is actually leaving me slowly.
In this way, today I would like to share with you a beautiful salad I made for two. In the beginning it wasn’t supposed to be “blog material”, but I found it so surprisingly good and simple that I have decided to share it with you all.
This salad doesn’t have a name (if you want to suggest one, be my guest), it was a pure mixture of some ingredients that I had lying around at home. Considering that I am the only one following this “regime” at home I decided to use an animal protein in this dish. However, at the very end, I offered it all to my partner.

For this salad you will need:

Ingredients:
  • 200g of fresh watercress (baby leaves)
  • A bunch of fresh mushrooms of your choice
  • 1 big fennel
  • 3 red apples
  • Turkey ham
  • 3 or 4 quail eggs
  • Sesame seeds (if you please)



For the dressing:
  • 2 tblspoons of soya sauce
  • 1 tblspoon of fish sauce
  • Pepper (to taste)
  • Juice of 2 limes
  • Palm sugar (to taste)


Steps:
Start slicing the fennel into bits and pieces (not much technique involved) and boil it for about 2 or 3 minutes, so it stays crunchy and interesting. In a different pan, cook or sauté the mushrooms (as you please) and boil the quail eggs. Place the cress in a big salad dish or platter. After letting the fennel and mushrooms cool down a bit, mix them with the cress. Shred some slices of turkey ham in generous flakes and add them to the salad, followed by the quail eggs cut in halves. Finally, cut the red apple in chunks and add it to the salad for extra texture.
For the dressing, mix all the ingredients very well and add a bit of palm sugar for a more balanced taste if needed.

At the very end, season the salad with the suggested dressing.



Mham mham....

I have to admit, I was very happy with the final result and it tasted great – a very important matter when you commit yourself to go completely green and fresh for a while!

Try it at home!
___________________
Como referi anteriormente, esta semana é dedicada aos “verdes”! Verdes e verduras e muitas vitaminas! E devo admitir que após quatro dias de dieta rigorosa, tenho-me sentido “ligeiramente” com fome, porém bastante leve e com mais energia! A sensação de enfartamento e estômago pesado têm desaparecido aos poucos.
Desta forma, hoje gostaria de sugerir uma salada que preparei para dois. No início nem era suposto constituir material para o blog, no entanto ficou tão surpreendentemente boa que decidi partilhar convosco.

Esta salada nem sequer possui um nome (se quiserem sugerir um estejam à vontade), foi simplesmente um devaneio e mistura de alguns ingredientes que tinha aqui por casa.
Atendendo ao facto de ser a única pessoa a seguir este regime na família, decidi introduzir uma proteína animal (light), contudo confesso que ofereci a minha “quota- parte” carnívora ao parceiro.

Para esta salada precisamos de:

  • 200g de agrião (baby leaves)
  • Cogumelos frescos da sua escolha
  • 1 raiz de funcho
  • 3 maçãs 
  • Fiambre magro de peru
  • 3 ou 4 ovos de codorniz
  • Sementes de sésamo (facultativo)


Para o molho:
  • 2 colheres de sopa de molho de soja
  • 1 colher de sopa de molho de peixe
  • Pimenta (a gosto)
  • Sumo de duas limas
  • Açúcar de cana (a gosto)


Passos:
Cortar o funcho em pedaços (sem grande técnica ou perícia envolvida) e fervê-lo durante cerca de 2 minutos para que me mantenha crocante e interessante. Num outro tacho, cozinhe ou salteei os cogumelos (como preferir) e coza os ovos de codorniz.
Coloque o agrião numa saladeira ou travessa. Deixe o funcho e os cogumelos arrefecerem e misture-os com o agrião.
De seguida desfaça as fatias do fiambre de peru em pedaços generosos e corte os ovos em duas metades. Adicione estes ingredientes à salada e por fim corte as maçãs, de forma rústica, e adicione-as à salada para um toque fresco e para criar mais texturas.

Para fazer o molho basta misturar todos os ingredientes cuidadosamente e equilibrar com um pouco de açúcar a gosto.
Tempere no momento de servir.

Devo admitir que fiquei muito contente com o resultado final, pois o sabor encontrava-se lá a 100% - algo deveras importante quando nos comprometemos a uma dieta de frutas e vegetais durante algum tempo!

Experimentem em casa!



4 comments:

  1. Para um brunch de fim de semana, que boa ideia. Parabéns

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  2. Hmm que bom aspecto, ainda por cima estou quase na horas de almoço, adorei a sugestão boa semana

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    1. Obrigada! De facto é muito simples e surpreendentemente deliciosa! ;) bjs

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