Wednesday, 16 January 2013

"Wednesdays for food": warm prawn curry with okra... because it’s cold outside



 My diet is over and it’s so cold – my tummy is asking for a warm and comforting meal!
Indian food always has that amazing and seductive power of making me feel happy, satisfied and cosy!
Some time ago, in a Goan restaurant in Lisbon which I mentioned and recommended in a previous post, I tried this amazing Goan prawn curry with okra which made me want to cry for more!
Although it may sound a strange combination, the okra combines perfectly with the prawns and with the warmth and spiciness of the Goan curry. It is an interesting dish indeed, great in flavour, textures and great for A warm dinner feast between friends.
Evoking again the ancient (but still present) friendship between Portugal and Goa, today I have prepared a version of the Goan prawn curry with okra.
For this dish you will need:

Ingredients:
  •  250 gr of prawns
  • 100 gr of okra
  • 1/2 cup grated Coconut
  • 1 tablespoon coriander seeds
  • 3 cloves garlic
  • 5 peppercorns
  • Black mustard seeds
  • 3/4 chillies (Kashmiri preferably – according to the hotness you wish)
  • 1 small onion sliced
  • 1/4 teaspoon tumeric powder
  • Salt (to taste)
  • Water 1  1/2 cup (approx)
  • Fresh coriander


Steps:
Peel and wash the shrimp and apply salt to taste. Cut up the okra into 3 pieces and set aside.
Grind together the coconut, coriander seeds, mustard seeds, garlic, peppercorns and chilies in order to get a nice orange-coloured paste.
Put  the oil and the sliced onions in a pan to fry. Then add the paste,along with the tumeric powder, and fry for a minute till it is fragrant.  To finish this process, add enough water to make a substantial gravy.

When the curry comes to a boil add the shrimp and the okra, as well as more salt if it is needed. Cover and cook on slow flame for about 10 minutes or until the shrimp and the okra are cooked.
Serve hot over white rice and garnish it with some fresh coriander.




***About the okra – a technique to get rid of their sticky natural glue.

Boil a litre of water with 100 mls of white wine vinegar, and when it begins to boil cut the ends of the okra.
Let the okra cook for about 2 to 3 minutes and you will see that the natural glue will stay in the water and not in the okra. After this you can slice them, no problem!
I suppose that each chef has his own recipe and way of creating an amazing Indian curry. This is the recipe I followed and the one I have to share with you today, in hope that it may bring warmth, life and colour to your cold winter evenings!



Have a spoonful and be happy!
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A minha dieta terminou e está frio lá fora, então, a barriguinha reclama uma refeição quente e reconfortante!
A gastronomia indiana possui aquele poder fantástico, sedutor, e a capacidade de me fazer sentir um pouco mais feliz, satisfeita e confortável!
Há algum tempo atrás, num restaurante goês em Lisboa de que vos falei (e recomendei) aqui, experimentei, pela primeira vez, o excelente caril de gambas com quiabos que me fez comer e chorar por mais! E por mais improvável que nos possa parecer esta combinação, os quiabos combinam na perfeição com as gambas e com o calor do caril goês. É pois um prato muito interessante com grande sabor, muitas texturas e ideal para um jantar entre amigos!

E assim, para evocar uma vez mais a amizade (ainda estreita) entre Portugal e Goa, hoje preparei uma versão de caril de gambas goês com quiabos.
Para este prato irá necessitar de:

Ingredientes:
  • 250g de gambas
  • 100 gr de quiabos frescos
  • 1/2 chávena de coco ralado
  • 1 colher de sopa de sementes de coentros
  • 3 dentes de alho
  • 5 grãos de pimenta
  • 3 ou 4 malaguetas (de Kashmir preferencialmente  e sempre de acordo com o picante pretendido)
  • Sementes de mostarda preta
  • 1 cebola pequena
  • ¼ colher de chá de pó de curcuma
  • Sal (a gosto)
  • 1 chávena e ½ de água


Passos:
Retire as cascas das gambas e tempere-as com sal. Corte os quiabos em três pedaços e reserve.
Desfaça o coco, as sementes de mostarda e dos coentros, o alho, a pimenta, as malaguetas de forma a criar uma pasta cor-de-laranja.
Numa frigideira aqueça um pouco de azeite e salteei a cebola. De seguida refogue a pasta, juntamente com a colher de curcuma, até começar a libertar esse perfume característico. Para finalizar, adicione a água de forma a fazer o molho.
Quando o caril começar a ferver, junte as gambas e os quiabos e um pouco de sal caso necessite.
Cubra a frigideira e deixe cozinhar durante cerca de 10 minutos até que as gambas e os quiabos se encontrem perfeitamente cozinhados.
Sirva com arroz branco.

***Em torno dos quiabos – uma técnica para nos livrarmos da sua baba
Ferva 1 litro de água juntamente com cerca de 100mls de vinagre de vinho. Entretanto corte as pontas dos quiabos.
Coloque os quiabos na água a ferver e deixe cozinhar durante 2 ou 3 minutos. Irá notar que toda a baba fica na água e não nos quiabos. Problema resolvido!

 Suponho que cada chef tenha a sua própria versão de caril indiano. Esta foi a receita que chegou até mim e que então partilho convosco hoje, na esperança que vos possa trazer calor, vida e muita cor nestas noites frias de Inverno!

Dêem uma garfada e animem-se!
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4 comments:

  1. Adoro quiabos! Mesmo com baba! :-) Infelizmente não são muito apreciados pelo resto do pessoal cá de casa...

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    1. Também adoro! Sou mesmo muito gulosa por quiabos, parece que nunca cozinho os suficientes! :P Porém tendem a ser um ingrediente difícil, muitas pessoas não gostam. Não os consigo compreender! ;) Obrigada pelo comentário. bjs

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  2. I love Indian food too, and the snow here in London definitely lends itself to this recipe. I will be giving this a try very soon! Thanks!

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    1. Thank you so much for your comment and for your appreciation of this recipe. I can imagine how cosy and comforting this dish can be in a cold evening in snowy London...I hope you enjoy it and let me know how it goes when you try it! :) My best wishes!xx

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